Makaleler » Blog » Ribon Kullanılırken Dikkat Edilmesi

Ribon Kullanılırken Dikkat Edilmesi

Her Yönüyle Ribonlar

Ribon, barkod yazıcılarında termal transfer yöntemi ile baskı yapmak için kullanılan rulo şeklinde ince filmdir. Mürekkep, koruyucu tabaka ve orta kısımdaki film tabakasından oluşur.

 

Ribon Nedir?

Ribon, barkod yazıcılarında termal transfer yöntemi ile baskı yapmak için kullanılan rulo şeklinde ince filmdir. Mürekkep, koruyucu tabaka ve orta kısımdaki film tabakasından oluşur. Barkod yazıcıda bulunan termal kafa polyester film üzerinde bulunan katı haldeki mürekkebi ısıtarak sıvılaşmasını sağlar ve etiket yüzeyine transferi gerçekleşerek baskı oluşur.
Ribonlar mürekkep, orta kısımdaki film tabakası ve ribon koruyucu tabakasından oluşur.

Ribon Özellikleri

Barkod yazıcılar için özel üretilmiş rulo ribon kullanılan etiket yazıcı marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikleri sıralamak gerekirse;

Sarım yönü: Bazı etiket makinaları sarım yönü olarak reçine tarafı dışa sarılmış ribonlar kullanılır. Bazı barkod yazıcılar ise reçine tarafı içe sarım ribon kullanırlar. Dışı parlak içi mat içer sarım (insie), dışı mat içi parlak dışa sarım (outside)

Kuka iç çapı: Farklı ortamlar için üretilen barkod yazıcılar farklı ribonlar kullanabilirler. Ya da sadece barkod yazıcı markasına özel ribon kullanmak gerekebilir. Genel olarak kullanılan 2 tipte kuka çapı vardır. 1” ve 0,5” olarak.

Ribon Siparişinde Dikkat Edilecek Hususlar

Ribon, bilgisayar desteği ile barkod yazıcıdan istenen bilgilerin ısı(termal) transferi ile etikete transferini sağlar. Ribonun etikete baskı yapabilmesi için etiket yüzeyinin pürüzsüz ve termal transfere uygun olması gerekmektedir. Ribon tipleri, kullanılan yapışkanlı ve yapışkansız etiketlerin hammaddelerine ve kullanılan yüzeylerdeki kalıcılığına göre değişkenlik gösterir. Etikete, uygun ribonun kullanımında ve sipariş verilirken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir;

• Etiketin cinsi,
• Etiket yüzeyinin baskılı veya baskısız olması,
• Etiketin yüzeyine yapılacak baskının ömrü ve yüzeye uygulanan kimyasal testleri,
• Ribon kullanılacak barkod makinesinin model ve markası,

Kullanılan veya tedarik edilen ribonun mutlaka teknik özelliklerinin, kalite standartlarının ve ithalatçı olduğuna dair belgelerin tedarikçi firmadan istenmesi, aksi takdirde isimsiz ve markasız kullanılan ribonlar, makinenize ve ürün üzerindeki etiketinize baskı olarak zarar verir. Barkod yazıcılarda kullanılan yazıcı kafa teknolojisi iki çeşittir. Bu teknolojiye göre de barkod yazıcılarda kullanılan ribon tipleri aşağıda belirtilmiştir.

 

Ribon Karışımları

Wax Ribbon karışımı: Karbon, bazı kimyasallar, reçine, balmumu (Çabuk erir, düşük ısı kullanılır. Çabuk erdiğinden %98 balmumu %2 reçine kullanılır.)
Wax / Resin Ribbon karışımı: Karbon, bazı kimyasallar, Balmumu + Reçine (çabuk erimesin diye %30 balmumu (wax) +%70 reçine (resin) kullanılır ya da %50 wax-%50 resin kullanılır.) Sentetik malzemelerde kimyasal ve dış şartlara dayanıklı baskı alabileceğiniz Wax/Resin ribondur. Alkol testinde çıkar.
Resin Ribbon karışımı: Karbon, bazı kimyasallar, (reçine)-sert yani zor eriyen yüksek ısı kullanılır. %98 reçine-%2 wax kullanılır (genellikle endüstriyel amaçlı kullanım)
Tesktil baskılarında en ağır yıkamalar ve sentetik malzemelerde kimyasal ve dış şartlara dayanıklı resin ribondur. Alkol testinde çıkmaz.

Yazıcı Kafasına Teknolojisine Göre

Fiat – Head Barkod Yazıcılar

Zebra, Datamax, Intermec, Toshiba, Avery Dennison, Sato, Cab, Argox vb.
Bu yazıcıların kullanıldığı ribon çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Wax Ribon: Yırtılabilir, kağıt türevli ve ucuz maliyetli etiketlere
(Kuşe, Vellum, Termal transfer Karton vb.) barkod yazıcılarla baskı yapmayı sağlayan ribondur. Maliyeti düşük ribonlardır. Dış şartlara, Sürtünme, shring ve kimyasal testlerde başarılı değildir.

Wax / Resin Ribon: Wax Ribonun baskı yaptığı melezlemeler dahil, Plastik türevli PP, PE ve PVC etiketlere barkod yazıcılarla baskı yapmayı sağlayan ribondur. İstenen testlere ve şartlara göre iyi sonuçlar aldığı gözlenmiştir. 

Resin ve D110A Ribon: Resin Ribonlar, Plastik türevli PP, PE ve PVC etiketlere barkod yazıcılara baskı yapmayı sağlayan ribondur. Kağıt türevlerine baskı yapmaz. İstenen testlere ve şartlara göre iyi sonuçlar verir. D110A Ribon, Resin ribondaki bütün özellikleri taşır ilave olarak da Tekstil yıkama talimatı (Care Label) etiketlerine baskı yapmayı sağlaması ve ağır yıkamalarda iyi sonuç vermesidir.

Near Edge Barkod Yazıcılar:
Toshiba, Avery Dennison, Novexx vb.
Bu teknolojiye sahip Barkod yazıcılar, Wax ribon kullanmaz.
Ribonu özeldir, Wax / Resin, Resin ve D110A Ribon kullanılır. Ribon sarım boyları 600mt’dir.

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır