Makaleler » Blog » Ribon Nedir ?

Ribon Nedir ?

Ribon Nedir Ve Nerelerde Kullanılır?

Termal transfer baskı yöntemlerinde kullanılan ve rulo halinde olan şerit filmlere verilen isimdir. Ribonların bir tarafında belirli bir ısıda eriyen mürekkep yani model ribonların özelliğine göre reçine veya balmumu bulunmaktadır. Ribonların diğer yüzeyinde ise koruyucu olan ve taşıyıcı olan bir katman bulunmaktadır. Termal transfer ribonlar 3 kısımdan oluşmaktadır ve bu kısımlar ribonların orta kısmındaki film tabakası, bu tabakanın alt kısmında bulunan ısı ile sıvı hale gelen mürekkep, bu yüzeyin diğer yüzeyinde ise koruyucu kısım tabakası yer alır.

Ribonun çalışması ile polyester filmin üzerinde yer alan ve katı halde bulunan mürekkep, termal yazıcı ile ısıtılarak sıvılaştırılır ve etiketin yüzeyine transfer yapılır. Bu şekilde ribonlar çalışarak baskı yapılmış olmaktadır. Yapılan baskının istenilen bir kalitede olması için ribon ile yazıcı ve baskı yapılacak olan malzemenin birbirleriyle uyumlu olması gerekmektedir. Makineye yerleştirilen ribon, baskı kılavuzuna uygun bir şekilde yerleştirilmelidir. Makineye ribonun takılması aşamasında izlenmesi gereken yollar ise; baskı modülünün kapağı açılarak içerisindeki mevcut ribon içerisinden çıkarılır ve yerine yeni ribon takılır. Uygun olarak takıldığından emin olunduktan sonra baskı modülünün kapağı kapatılarak baskı işlemine başlanabilir.

 

Wax Ribon Nedir?

Ekonomik bir şekilde termal transfer yapılmasını sağlayan ribon çeşitlerinden biridir. Wax ribonlar, kağıt bazlı etiketlere baskı yaparken kullanılmaktadır. Uygun fiyatlı olması ile baskı maliyetlerini de düşürmektedir.

 

Wax Resin Ribon Ne Demektir?

Wax ile resin kalitedeki olan ribonların birleşmesi ile oluşan ribonlardır. Wax ribonların ortalama olarak iki katı fiyata sahiptir. Resin ribonların fiyatının ise yarısı kadardır.

 

Resin Ribon Nedir?

Genel olarak sentetik etiketler için resin ribonlar kullanılmaktadır. Resin ribonların fiyatları wax resin ribon fiyatlarına göre daha pahalıdır. En dayanıklı ribon türü resin ribonlardır.

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır